Rodzaje pomidorów
Pomidory różnią się od siebie wielkością, kolorem, zawartością soku i miaższu. Istnieje ponad dwa tysiące uprawnych odmian tego warzywa, dzięki temu można dopasować konkretny typ pomidora do potrzeb.
*Pomidory śliwkowe
Te pomidory nie są tak soczyste jak inne, dzięki czemu mają bardziej skoncentrowany, mocniejszy aromat, który świetnie się sprawdza przy takich potrawach jak sosy. świetnie nadają się do suszenia. Jeśli trzeba usunąć nasiona , warto pozostawić ich żelową otoczkę, ponieważ jest bardzo aromatyczna. Te pomidory najbardziej aromatyczne są latem, przez resztę roku lepiej używać pomidorów z puszki.
Pomidory włoskie San Marzano
Odmiana uprawiana na wielką skalę we Włoszech. Pochodzą z okolic miejscowości San Marzan (stąd ich nazwa), a większość zbiorów przeznacza się na przetwory. Pomidory “pelati”, passata i koncentraty pomidorowe z tej właśnie odmiany są szczególnie godne polecenia na długie zimowe miesiące, kiedy nie ma świeżych pomidorów.
Pomidory czereśniowe, koktajlowe
Mają mniej, niż dwa centymetry średnicy. Są idealne do sałatek i do grillowania, istnieją zarówno czerwone, jak i żółte odmiany. Używa się ich w całości, bądź przekrojonych na połówki.
Pomidory porzeczkowe
Są mniej więcej o połowę mniejsze, niż pomidory czereśniowe.
Pomidory befsztykowe
Jedna z dużych mięsistych odmian. Używa się ich pociętych na plasterki lub w kostkę. Stanowią wyraźnie wyczuwalny element potrawy.
Zielone pomidory – to po prostu niedojrzałe pomidory, w kuchni używa się różnych ich odmian. Sławne stały się smażone zielone pomidory, nakręcono nawet film o takim tytule.
hastagi na stronie:
#rodzaje pomidorĂłw #pomidory Ĺliwkowe #pomidory rodzaje #rodzaje pomidorow #pomidor Ĺliwkowy #pelati wikipedia #pomidory pelati wikipedia #pomidory czereĹniowe #pomidor rodzaje #gatunki pomidorow