Zakąska zimna z owoców morza – Torcik z owoców morza

Zwycięskie przepisy z I Kulinarnego Pucharu Polski
przedstawia Państwu Dominik Brodziak z Hotelu Park w Poznaniu.: Zakąska zimna z owoców morza – Torcik z owoców morza

Składniki na 10 porcji:
Filet z barweny 0,5
Łosoś wędzony 0,1
Serek kozi 0,2
Pomidor bez skóry 0,3
Ogórek zielony 0,15
Kapary 0,05
Cebula czerwona 0,05
Ogony langusty 10 szt.
Kawior czerwony 0,1
Bakłażan 0,2
Szczypiorek
Sól, pieprz
Masło 0,05
Parmezan 0,15

Emulsja z pomidorów:
Pomidor bez skóry 0,2
Wywar ze skorup langusty 0,025
Ocet winny 0,025
Oliwa z oliwek 0,07

Oliwa z pesto:
Świeża bazylia 0,1
Parmezan 0,05
Czosnek
Orzeszki pinii 0,05
Oliwa z oliwek 0,15

Zakąska zimna z owoców morza - Torcik z owoców morza

Przygotowanie:

Z barweny wycinamy koła, doprawiamy i parujemy w piecu ok.4 min. Łososia wędzonego miksujemy z serkiem kozim i przecieramy przez sito. Pomidory, ogórka, cebulę i kapary kroimy w kostkę. Ogony langusty obsmażamy na maśle. Całość składamy w kolejności: barwena, serek z łososiem, pomidory, ogórki, kapary, cebula. Na wierzchu układamy pokrojone ogony langusty i kawior czerwony. Z pomidora, wywaru, octu i oliwy z oliwek robimy emulsję. Z bazylii, parmezanu, czosnku, orzeszków pinii i oliwy z oliwek robimy pesto. Parmezan zapiekamy i formujemy w kształcie koła. Dekorujemy świeżą bazylią.

hastagi na stronie:

#zakąski z owoców morza #zakaski z owocow morza #zakąski z łososia #zakąski z łososia wędzonego #zakąski na zimno łosoś #zakąska zimna #zakaski z owocow morza na zimno

Authors
Tags , , , ,

Related posts

Top