Kuchnia articles

Fileciki z flądry z ciemnym makaronem w sosie z pomarańczy i Martini

Fileciki z flądry z ciemnym makaronem w sosie z pomarańczy i Martini

Fileciki z flądry z ciemnym makaronem w sosie z pomarańczy i Martini przepis autorstwa reprezentantów Hotelu Copernicus w Krakowie – zwycięzców konkursu kulinarnego POSEJDON – 6 czerwca 2001r. ( Ciasto na makaron w wyciągiem z kałamarnic: 1 kg mąki 8 jajek 3 żółtka 20 ml oliwy sól Przygotowanie: Marchew i cukinię pociąć w długie paski i zblanszować we wrzątku, odstawić.…

Dorsz z placuszkami z wiejskiego pęczaku

Dorsz z placuszkami z wiejskiego pęczaku przepis autorstwa reprezentantów Hotelu Copernicus w Krakowie – zwycięzców konkursu kulinarnego POSEJDON – 6 czerwca 2001r. Placki z pęczaku: 1 kalafior 300 g pęczak 2 jaja po 250 ml mleka i śmietany 50 g mąki Przygotowanie: Pęczak gotować w wodzie około 20 min., przecedzić.…

Pod siecią straciatella podana smakiem balsamiczno-korzennym oblana

Pod siecią straciatella podana smakiem balsamiczno-korzennym oblana Składniki (12 porcji) Ricotta – 500g Krem angielski – 100g Czekolada – 80g Śmietana 30% – 250g Amaretto – 25g 12 płatków żelatyny Dr. Oetker Sok jabłkowy – 70g Cukier puder – 50g Cytryna – 0,5szt Sos balsamiczno – korzenny Ocet balsamiczny – 100g Miód lipowy – 100g Sok jabłkowy – 200g Cytryna – 1szt Goździki – 7szt Cynamon – 1 łyżeczka Imbir – 2 szczypty Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli.…

Muzeum oliwy – Museo dell’ olio

Museo dell’ olio Cisano- miejscowość słynąca ze znajdującego się tam Museo dell’ olio. Można w nim zobaczyć tradycyjne metody wytwarzania najlepszej włoskiej oliwy z oliwek. Muzeum podzielone jest na kilka sal, w kórych mozna zapoznać sie z poszczególnymi etapami produkcji. (more…)…
Top