Kuchnia articles

Pizza złota czyli przepis na pyszną pizzę! Jadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś. Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Pizza złota czyli przepis na pyszną pizzę! Jadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś. Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Okrągłe szaleństwo, czyli świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy! Poznaj 5 wskazówek, jak ją przyrządzić. Historia pizzą się toczy Jadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś – takie składniki znalazły się na najdroższej pizzy świata, którą przygotował słynny włoski kucharz, Domenico Crolla.…

Królewska wątróbka na delikatnym sosie jabłkowo-ananasowym

Królewska wątróbka na delikatnym sosie jabłkowo-ananasowym przepis autorstwa reprezentantów hotelu Novotel Olsztyn – zdobywców II miejsca w konkursie na potrawy z mięsa indyka, zorganizowanym podczas Gietrzwałdzkiego Dnia Indyka – 23 czerwca 2001r. Składniki ( 10 porcji) Wątróbka indycza-1500g Boczek wędzony-300g Cebula-200g Bułka tarta-20g Śmietana-350g Jajo-1szt Natka pietruszki Jabłka-800g Ananas-100ml Wino białe-100ml Masło klarowane-100g Miód-30g sól, pieprz biały, majeranek, świeże zioła Przygotowanie: Boczek wędzony, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać bułkę tartą, śmietanę i natkę, doprawić do smaku, wystudzić.…

Róże Marianny

Róże Marianny przepis autorstwa reprezentantów Hotelu „Park” z Olsztyna – zwycięzców konkursu na potrawy z mięsa indyka, zorganizowanego podczas Gietrzwałdzkiego Dnia Indyka – 23 czerwca 2001r. Składniki (na 4 porcje) Pierś z indyka – 160g Wątróbka z indyka – 50g Jajo – 1szt Śmietana 30% – 100ml Kwiaty róży (bez łodyg) – 18szt Konfitura z owoców róży (z kawałkami owoców) – 100g Martini „rosso” – 100ml Wywar drobiowy – 250ml Masło – 50g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Wątróbkę pokroić w kostkę i namoczyć w 20ml martini.…

Zawijas z indyka z gęsią wątróbką

Zawijas z indyka z gęsią wątróbką przepis autorstwa reprezentantów Hotelu „Park” z Olsztyna – zwycięzców konkursu na potrawy z mięsa indyka, zorganizowanego podczas Gietrzwałdzkiego Dnia Indyka – 23 czerwca 2001r. Składniki (na 4 porcje) Pierś z indyka – 400g Prztłuszczona gęsia wątróbka – 160g Mleko – 50ml Pomidory suszone na słońcu – 80g Świeża bazylia Ciasto filo – 4 płaty Mak – 120g Jajo – 1szt Porto – 250ml Masło – 60g Wywar drobiowy – 300ml Olej – 1000ml sól, pieprz…
Top