Trzcina cukrowa

Trzcina cukrowa

Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski, Saccharum officinarum) jest wysoką, tropikalną trawą. Była pierwszym i pozostaje najważniejszym surowcem do produkcji cukru na świecie (dziś ok. 70% cukru na świecie produkuje się z trzciny).

Prawdopodobnie pochodzi z Nowej Gwinei. Łodygi tej rośliny mają grubość około 40 mm i są wypełnione włóknami, które dają jej odporność, dlatego może dorastać nawet do 6 m wysokości. Cukier produkowany jest ze słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała roślina zawiera zazwyczaj około 10-20% cukru w zależności od miejsca w którym rośnie, ilości wody itp.

Trzcina cukrowa jest uprawiana w Brazylii, w krajach regionu Morza Karaibskiego, Chinach, Indiach, Filipinach, Australii, Jawie, na Hawajach, w RPA. Roślina wymaga słońca, odpowiedniej ilości wody (około 1500 mm deszczu rocznie), temperatury ponad 21oC, płaskiego, lub łagodnie nachylonego terenu i odpowiednio żyznej ziemi.

Trzcina jest hodowana z sadzonek ciętych z dojrzałych roślin. Obecnie robi się to za pomocą maszyn, które tną łodygi na czterdziestocentymetrowe kawałki, sadzą je w rowkach, nawożą i pokrywają takie sadzonki ziemią. Kilka tygodni po posadzeniu wyrastają z nich nowe rośliny – nawet dwanaście łodyg z jednej sadzonki.

Niektóre gatunki trzciny cukrowej uważano za magiczne i używano ich przy różnych obrzędach i ceremoniach.

Trzcinę od dawna stosuje się w ziołolecznictwie i medycynie ludowej – jest lekiem, który potrafi bardzo wiele i nie sposób wymienić wszystkich schorzeń, które leczono przy jej pomocy. Między innymi łagodzi objawy astmy, jest środkiem wykrztuśnym, ma właściwości kojące i przeciwbólowe. Dzięki jej właściwościom bakteriobójczym leczy trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką.

Wspomaga leczenie artretyzmu i łagodnych nowotworów. Te właściwości zachowuje także nieoczyszczony cukier trzcinowy, w medycynie ludowej stosowany do okładania ran, przy otwartych złamaniach kości, a nawet przy porodach.

Lekarze zalecają zamianę rafinowanego cukru z buraków na cukier trzcinowy przy schorzeniach żołądka i wielu innych, na przykład przy stwardnieniu rozsianym. Poza tymi właściwościami ma szereg innych zastosowań – na przykład leczy czkawkę i poprawia humor.

hastagi na stronie:

#cukier trzcinowy właściwości #trzcina cukrowa #cukier z trzciny cukrowej #trzcina cukrowa w polsce #trzcina cukrowa występowanie #trawa cukrowa #syrop z trzciny cukrowej #GDZIE MOŻNA ZNALEŹĆ TRZCINE W MINECRAFT

Authors

Related posts

Top