Syrop klonowy tylko naturalny

TYLKO NATURALNY
Ciągle próbuje się wyprodukować syntetyczny syrop klonowy, ale bez powodzenia. Pomimo rozwoju technologii jego delikatny, lekki smak pozostaje tajemnicą natury.

Słodziutki, gęsty syrop o delikatnym smaku jest pyszny sam w sobie, ale jego dodatek wzmacnia smak wielu potraw. Świetnie smakuje z ciepłymi naleśnikami, goframi, można go dodawać do lodów waniliowych, naturalnego jogurtu, lub polać nim owoce… Syropu używa się do mleka, kanadyjskie dzieci piją takie mleko równie często jak kakao. Jeśli posłodzimy nim herbatę, stanie się ona nadzwyczajnym wydarzeniem.

Afrodyzjak

Syrop klonowy oprócz niepowtarzalnego smaku ma jeszcze jedną niezwykle miłą właściwość – jest silnym afrodyzjakiem!!! Zwiększa wrażliwość na bodźce i nie od dziś używa się go obok szparagów, szampana, kopru włoskiego, czy dyni aby pobudzić zmysły.

Afrodyzjaki są od dawna stosowane w medycynie ludowej na całym świecie. Ponieważ w większości są potrawami bogatymi w witaminy, uważano, że ich działanie polega jedynie na wzmocnieniu organizmu. Jednak lekarze i farmaceuci podjęli się trudu sprawdzenia, jak działają afrodyzjaki.

Wyniki ich badań potwierdziły mądrość medycyny ludowej. Okazało się, że afrodyzjaki zawierają substancje działające na układ nerwowy – udokumentowano, że wpływają one na ośrodki seksualne znajdujące się w rdzeniu kręgowym. Dlatego w przypadku syropu klonowego pewny jest fakt, że działa natychmiastowo, pobudzając zmysły, jednocześnie dostarczając organizmowi witamin z grupy B, które działają bardziej długofalowo.

Rodzaje syropów

Syropy różnią się od siebie kolorem i smakiem, które zależą od wieku drzewa i obecności różnych organicznych i mineralnych składników. Niektórzy ludzie lubią jasny i delikatny syrop, a inni – ciemniejszy i bardziej zdecydowany w smaku. To wszystko kwestia gustu.

Aby odróżnić rodzaje syropu jego próbki bada się spektrofotometrycznie. W tym celu syrop umieszcza się w idealnie przezroczystej kuwecie, kuwetę wkłada się do urządzenia zwanego spektrofotometrem i mierzy się ile światła przechodzi przez próbkę syropu. Ilość światła, które nie zostało pochłonięte przez syrop nosi nazwę transmisji.

W Kanadzie klasyfikuje się syrop w ten właśnie sposób:
nr. 1 – bardzo czysty, super jasny – transmisja światła 75% i więcej,
nr. 1 – czysty, jasny – transmisja od 60,5% do 74,9%,
nr. 1 – średni, średnio czysty – 44% – 60,4%,
nr. 2 – bursztynowy – 27% – 43,9%,
nr. 3 – ciemny – mniej niż 27%.

Skład syropu

Syrop klonowy składa się głównie z cukru, poza tym zawiera 33 procent wody. Pomimo, że sacharoza jest głównym składnikiem suchej masy syropu, bardzo ważne są inne substancje, które wchodzą w jego skład. Sok nie jest po prostu wodą z cukrem, gdyby tak było, nie mógłby być dla drzewa życiodajnym płynem. Niewielki procent innych związków (aminokwasów, kwasów organicznych, witamin, związków aromatycznych, hormonów, minerałów) sprawia, że sok jest płynem fizjologicznym o odpowiednim pH i pojemności buforowej, odpowiedzialnym za rozpoczęcie wzrostu drzewa każdego roku.

Witaminami obecnymi w syropie są tiamina (witamina B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), niacyna, biotyna i kwas foliowy. Nie zidentyfikowano jeszcze wszystkich jego składników.

Prekursorami barwników nadających kolor syropowi są głównie cukry. Aminokwasy i niektóre kwasy organiczne są odpowiedzialne za charakterystyczny „klonowy” aromat. Do tej pory nie wiadomo jaką rolę grają związki aromatyczne.

Syrop klonowy jest dobrym źródłem trzech niezbędnych składników: wapnia, żelaza i tiaminy. Nie zawiera tłuszczów.

Syrop zawiera ponadto między innymi:
140 mg sodu/l,
2340 mg potasu/l,
276 mg niacyny/l,
600 mg kwasu pantotenowego/l,
60 mg ryboflawiny/l
kwas foliowy
pirydoksynę
biotynę
witaminę A
potas 1300 – 3900 ppm,
wapń 400 – 2800 ppm,
magnez 12 – 360 ppm,
sód 0 – 6 ppm,
fosfor 79 – 182 ppm,
żelazo 0 – 36 ppm,
cynk 0 – 90 ppm,
miedź 0 – 2 ppm,
cynę 0 – 33 ppm.

Syrop klonowy ma mniej kalorii niż miód i syrop kukurydziany. Wartość kaloryczna 15 militrów syropu klonowego wynosi 50 kalorii. Tymczasem taka sama ilość ciemnego cukru zawiera 51 kalorii, syropu kukurydzianego – 60 kalorii, a miodu – 64 kalorie.

hastagi na stronie:

#syrop klonowy właściwości #syrop klonowy skład #syrop klonowy kalorie #syrop klonowy wlasciwosci #syrop klonowy właściwości lecznicze #sok z klonu właściwości #właściwości syropu klonowego #syrop klonowy działanie #skład syropu klonowego #syrop klonowy sklad

Authors

Related posts

Top