Produkcja szafranu

Szafran jest wręcz bezcenna przyprawą marokańską, pochodzi właśnie z Maroka. Bardzo trudno i nietypowo się go pozyskuje, ponieważ wydobywa się go z kwiatu tylko jednej nocy. Jakże to romantycznie brzmi, jednak aby zebrać plony szafranu, trzeba się spieszyć i pracować fizycznie.

Dość duży kwiat z gatunku Crocus sativus wyrasta wprost z bulwy, a dzieje się to w ciągu jednej nocy, pod koniec października lub na początku listopada. Natychmiast po tym, jak ukaże się kwiat, kobiety wychodzą na zbiór. Mają mało czasu, ponieważ natychmiast po zebraniu kwiatów trzeba wyciągnąć z każdego z nich, pojedynczo, znamiona słupków kwiatowych. Są to trzy krwistoczerwone nitki. To właśnie one, przebrane i wysuszone, są najdroższą przyprawą świata.

Szafran jest przyprawą często fałszowaną. Do fałszowania szafranu ludzie używają suszonych glonów, nagietka lekarskiego albo krokosza balwierskiego. Trudno odróżnić jest ten sfałszowany od prawdziwego, jeśli jest już zmielony. Łatwiej zaś, jeśli jest jeszcze w nitkach. Prawdziwy szafran jest rzeczywiście najdroższą przyprawą na świecie. Jeden kilogram szafranu można uzyskać aż ze znamion kwiatów 100000 roślin.

Szafranu dodajemy do potraw z ryżu, jagnięciny, ryb, słodkich ciasta, puddingów, pilawu czy hiszpańskiej paella. Zanim go użyjemy, rozpuszczamy go bardzo małej ilości mleka lub wody.
Smak szafranu rewelacyjnie łączy się z imbirem i lukrecją.

Szafran ma zastosowanie w medycynie. Łagodzi kolki jelitowe, kaszel, oraz reguluje aktywność enzymów.

Najnowsze badania dowodzą, że Crocus sativus mogą pochodzić z jednej z wysp w archipelagu Cykladów. Stamtąd dopiero cebulki rośliny zostały przewiezione na Wschód, m.in. w marokańskie góry Atlas
mks

hastagi na stronie:

#z jakich kwiatów produkuje się szfran #szafran produkcja #z jakich kwiatów produkuje się szafran #Z czego robi się szafran #crocus sativus cebulki #z czego robi sie szafran #Gdzie można kupić szafran #szafran gdzie jest najdrozszy

Authors

Related posts

Top