Pomidory w kuchni

Nie sposób wymienić wszystkich zastosowań pomidorów w kuchni. Spożywamy je na surowo, w sałatkach, jako dodatek do niezliczonej ilości przystawek, suszone, marynowane, pieczone, smażone, gotowane…

Sporządza się z nich wiele sosów, dipy, bez nich nie istniałaby słynna „Krwawa Mary”. Każda ze światowych kuchni potrafi wydobyć z nich inny charakter, wyeksponować ich smak i aromat na tysiące sposobów. Bez wątpienia jest to jedno z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych warzyw.

Świetnie komponują się z niezliczoną ilością potraw. Są doskonałe z rybami (któż potrafi zaprzeczyć spróbowawszy francuskiej zupy boillebeisse, czy węgierskiej – holaszle), ze wszystkimi gatunkami mięs. Bez pomidorów pizza nie byłaby pizzą, nie byłoby sosu Napoli i innych pomidorowych włoskich sosów. Są też niezastąpionym składnikiem takich potraw jak węgierski gulasz, grecka musaka, tureckie kofte, czy serbski giuwecz.

Dojrzałe pomidory powinny być w całości zabarwione na czerwono (lub żółto, pomarańczowo w zależności od odmiany), mieć delikatny, słodkawy aromat i lekko poddawać się naciskowi dłoni. Lepiej nie chłodzić pomidorów – niskie temperatury powodują utratę ich delikatnego aromatu. Zamrażanie oprócz aromatu pozbawia je konsystencji. Świeże pomidory najlepiej smakują w temperaturze pokojowej i w tej temperaturze najlepiej je przechowywać. Nie do końca dojrzałe pomidory mogą dojrzeć „samodzielnie”, zerwane z krzaka. Aby ten proces przyspieszyć można je włożyć do torebek z ciemnego papieru. Dojrzewające owoce wydzielają naturalny gaz – etylen, który przyspiesza ten proces. Włożenie ich do torebek zapobiega ulatnianiu się etylenu. W podobny sposób, używając etylenu przyspiesza się dojrzewanie pomidorów, jabłek, bananów i owoców cytrusowych w przemyśle spożywczym. Ten sposób nie zmienia aromatu, ani potencjału odżywczego pomidorów, jest to po prostu przyspieszenie naturalnego procesu dojrzewania.

Pomysły na serwowanie świeżych pomidorów:
* Drobno pokrojone pomidory dodają koloru i smaku dipom.
* Pomidor sam w sobie jest niskokaloryczną i bardzo zdrową przekąską.
* Warta polecenia jest salsa pomidorowa – przyrządza się ją z pokrojonych pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, kminki i świeżego soku z limonek.
* Świeżych, posiekanych pomidorów można dodać do wszelkich gotowanych sosów, zup, chili itp., aby dodać im świeżości i zwiększyć ich wartość odżywczą.
* Pomidory wraz krążkami czerwonej cebuli zamarynowane we włoskim dressingu do sałatek stanowią świetną alternatywę dla zielonej sałaty czy sałatek owocowych.
* Pomidory nadziewane sałatką z mięsem lub z owocami morza stanowią świetną przystawkę.
* Posiekane pomidory dodane do wszelkich złożonych dań smażonych na minutę przed zdjęciem z ognia dodają koloru i aromatu.

Wszechstronny pomidor

Nie sposób opisać wszystkich zastosowań pomidorów. Oto wybrane:
* Świeże pomidory – znakomity dodatek do sałatek, surówek, kanapek, do świeżych sosów przecierowych.
* Pomidory można piec na grillu, w piekarniku, przyrządzać z nich zupy, potrawki, chutney i gotowane sosy, smażyć , nadziewać
* Pomidory konserwowane w całości, obrane, najczęściej w puszkach.
* Pomidory konserwowane w kawałkach.
* Ketchup.
* Pomidory suszone na słońcu. Mają intensywny, lekko dymny smak. Czasami konserwuje się je w oliwie.
* Sok pomidorowy.
* Przecier pomidorowy, który zawiera sok i miąższ pomidora, bez skórek i pestek.
* Koncentrat pomidorowy – przecier zagęszczony przez odparowanie sporej części soku.
* Passata – gładki przecierowy sos do gorących lub zimnych dań.
* Pesto pomidorowe.

Przygotowywanie

Zdejmowanie skórki

nie jest konieczne, jeśli pomidory mają być przygotowywane świeże. Ciepło powoduje oddzielanie się skórki od miąższu, dlatego najlepiej naciąć skórkę i zanurzyć pomidory na 30 sekund we wrzącej wodzie. Po takiej operacji skórka sama ześlizguje się z miąższu.

Usuwanie nasion

najlepiej usuwać nasiona ostro zakończoną, niewielką łyżeczką, uważając, aby nie zniszczyć miąższu i skórki pomidora. Nasiona i ich otoczka zawierają jednak bardzo dużo składników odżywczych, a poza tym niektóre przepisy opierają się właśnie na smaku otoczki, dlatego lepiej nie usuwać nasion, jeśli nie jest to konieczne.

Krojenie

używając bardzo ostrego, najlepiej ząbkowanego noża, pomidory powinno się kroić raczej wzdłuż, a nie w poprzek, aby zapobiec zbyt dużemu wyciekowi soku.

Wydrążanie

najpierw nożem trzeba odkroić dolną część pomidora, potem ostrym narzędziem, najlepiej łyżeczką o ostrych brzegach, należy delikatnie wyjąć luźny miąższ otaczający nasiona wraz z nasionami. Wnętrze pomidora lekko oprószyć solą i pozostawić do góry „dnem”, aby wyciekł sok.

Potrawka

całe lub pokrojone pomidory bez skórki należy umieścić w patelni, lub innym naczyniu, bez wody. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, ewentualnie innymi dodatkami – czosnkiem, lub zielonym pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pieczenie

należy usunąć twardy rdzeń, przekroić pomidora w poprzek, lub w grube plastry. Na każdym kawałku położyć wiórek masła, posypać solą, pieprzem, lub innymi przyprawami i piec aż do miękkości.

Z pomidorów można przyrządzić najrozmaitsze potrawy – od zup i sosów do konfitur, sałatek i soków.

Przetwory pomidorowe

Likopen, co jest nietypowe dla większości cennych dla zdrowia substancji, jest lepiej przyswajalny, kiedy pomidory są przetworzone. Dlatego o wiele bogatsze w likopen są przetwory pomidorowe – sosy, ketchup, zupy itp. Dlaczego? Otóż pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do uwalniania likopenu zawartego w skórce pomidorów. Poza tym w wyższych temperaturach likopen prawdopodobnie przybiera inną konformację, która jest lepiej przyswajalna przez nasz organizm.

hastagi na stronie:

#konserwowanie pomidorĂłw #pomidory konserwowane #pomidory w kuchni #sposoby na dojrzewanie pomidorĂłw #konserwowanie pomidorow #dojrzewanie pomidorĂłw w domu

Authors
Tags , , , , , ,

Related posts

Top