Pomidory – historia pomidora

Pomidory uprawiane były w Meksyku od zamierzchłych czasów. Dzika forma pomidora tak bardzo różni się od hodowlanej, że udomowienie musiało nastąpić przynajmniej tysiąc lat p.n.e.! Dzikie formy tej rośliny można spotkać jeszcze dziś w Peru, na wyspach Kanaryjskich i na Filipinach. Do Europy przybyły w XVI wieku.

Nasiona pomidora dotarły do Hiszpanii około 1525 roku lub nieco później, po podbiciu Meksyku przez generała Corteza. Podobnie jak ziemniaki, pomidory nie spotkały się początkowo z dobrym przyjęciem. Były niewielkie i nie przypominały w smaku dzisiejszych odmian. Włoski botanik Matthiolus nazwał je „mala insana”, czyli „owoc niezdrowy”. Pisano o nich, że są „zdradliwe” i niebezpieczne i sadzono wyłącznie jako roślinę ozdobną. Mawiano, że mdłości dostaje się od samego ich zapachu…

Dziś robi się perfumy z nutą zapachową liści pomidora! Dopiero XIX wiek przyniósł przełom w karierze pomidora. W Stanach Zjednoczonych rozpoczęto przemysłową produkcję przetworów pomidorowych i przełamano niesłuszną niechęć do tego jakże zdrowego warzywa.

W Polsce pierwsze pomidory wyhodowali warszawscy ogrodnicy w 1880 roku, ale stały się u nas znane i popularne… dopiero po I Wojnie Światowej. Polska nazwa tego warzywa pochodzi od francuskiego „pomme d’or”, co oznacza „złote jabłko”. Dziś rosną nieomal wszędzie, gdzie tylko jest to możliwe.

Istnieją tysiące odmian, dostosowanych do najrozmaitszych warunków i wymagań. Są odmiany bardzo soczyste albo zawierające dużo mišższu. Niektóre są żółte, inne pomarańczowe, różowe lub czerwone, o różnych rozmiarach i kształtach. Ocenia się, że w dzisiejszych czasach uprawia się ponad 2000 odmian pomidora.

hastagi na stronie:

#Historia pomidora #pomidor historia #pomidory historia #pomidor w Polsce #pomidor wikipedia #katalog odmian pomidorĂłw #czarne pomidory uprawa #czarne pomidory #pomidory uprawa

Authors

Related posts

Top