Jak zrobić syrop klonowy

Syrop klonowy jest bardzo popularny w Kanadzie, stamtąd tez pochodzi. Niektórzy mówią o nim jako o afrodyzjaku. Syrop klonowy jest bardzo słodki i smaczny, ma delikatny smak. Można dodać do do herbaty lub zastosować do deserów. Jest mniej kaloryczny od miodu. Nie zawiera tłuszczu. Zawiera zaś bardzo ważne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak: jak cukier, aminokwasy, związki aromatyczne, kwasy organiczne, hormony. Ma też w sobie witaminy. Są to tiamina (witamina B1), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), ryboflawina (B2), niacyna, biotyna, kwas foliowy, witamina A. Jest też bogaty w składniki mineralne: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, cyna. Syrop klonowy nie zawiera tłuszczu.

Jak zatem zrobić coś tak specjalnego? Syropu klonowego nie można zrobić – można go jedynie pozyskać. Wielokrotnie próbowano zrobić sztucznie syrop klonowy, jednak nie wychodzi nic tożsamego z prawdziwym syropem klonowym. Od wieków jest pozyskiwany tak samo, z drzew klonowych.

Klon czerwony i klon cukrowy gromadzą podczas wegetacji zapasy w postaci jak gdyby naturalnego krochmalu. Na wiosnę przetwarza się on dzięki enzymom, w cukier. W ciągu dnia przemieszcza się do górnej części drzewa a w nocy wraca do korzeni. Właśnie wtedy, po zmroku, kiedy cukier powraca w dół, ludzie wyłapują go, aby mieć ów tajemniczy syrop klonowy. Dawno temu Indianie, nacinali korę pni, i zbierali do swoich naczyń z gliny sok. Obecnie, syrop klonowy pozyskuje się podłączając do drzew cały system rurek, którymi syrop wędruje do warzelni. Te warzelnie nazywane są domkami klonowymi. Ten sok z drzew klonowych, aż w 99 procentach składa się z wody. Dlatego też, potrzeba bardzo dużo tego soku, aby uzyskać z niego syrop klonowy. Z 40 litrów soku można uzyskać tylko 1 litr syropu. Z tego syropu można również odparować masło klonowe, które kojarzy się z karmelem. W wysokiej temperaturze można uzyskać z niego ziarnisty cukier klonowy, który ma bardzo piękny aromat.

Kanadyjczycy organizują całą kulturę wokół syropu klonowego, np. festiwale syropowe, konkursy na jedzenie potraw polanych sokiem klonowym. Syrop klonowy jest też dla Kanady dużym źródłem przychodów. Syrop klonowy bardzo chętnie kupują turyści przebywający w Kanadzie, ale także rozwinięta jest turystyka klonowa, czyli wizyta w Kanadzie związana z zobaczeniem wszystkiego, co wiąże się z syropem klonowy i jego pozyskaniem.
mks

hastagi na stronie:

#syrop klonowy jak zrobić #jak zrobic syrop klonowy #syrop klonowy zastosowanie #syrop klonowy #miód klonowy właściwości #sok klonowy pozyskiwanie #jak się robi syrop klonowy #sok z klonu w polsce #sok klonowy zastosowanie #jak sie robi syrop klonowy?

Authors

Related posts

Top