Cukier trzcinowy nierafinowany

Nic nie smakuje tak jak nierafinowany, trzcinowy cukier. Nie jest zwykłym cukrem używanym tylko do słodzenia, jest świetna przyprawą nadającą się do wielu, nie tylko słodkich potraw.

Czym różni się cukier trzcinowy od dobrze nam znanego rafinowanego cukru produkowanego z buraka cukrowego? Dlaczego słodycze i potrawy przygotowywane z ciemnego cukru trzcinowego zyskują dodatkowy, niezwykły aromat, którego brakuje, kiedy używamy zwykłego cukru?

Sekretem tej różnicy jest melasa. Ciemny cukier zawiera naturalną melasę i inne domieszki pochodzące z trzciny cukrowej, które nadają mu przyjemny smak i aromat. Podczas gdy smaku melasy pochodzącej z buraka nie akceptuje większość ludzi, ta trzcinowa jest bardzo cenna – wykorzystuje się ją nie tylko w ciemnym cukrze, ale także do produkcji rumu.

A o tym jak niepowtarzalny smak i zapach ma rum nie trzeba chyba nikogo przekonywać…
Wiadomo, że aby osiągnąć świetny efekt przygotowując potrawę trzeba użyć do jej przyrządzenia najlepszych składników.

Cukier trzcinowy jest jednym z tych produktów, których nie da się zastąpić, jeśli chce się przygotować prawdziwy krem brulee, sos z ciemnego cukru i wiele innych pyszności.

hastagi na stronie:

#cukier trzcinowy nierafinowany właściwości #cukier trzcinowy wikipedia #cukier trzcinowy nierafinowany #sok z brzozy wikipedia #cukier z brzozy

Authors
Tags , , ,

Related posts

Top