Grzyby truffle

Photo taken by Poppy in January 2006. Truffle from Mont-Ventoux fra Wikpiedia

Jest wiele gatunków trufli, a ich liczba sięga nawet do 30 gatunków w Europie. Jednak tylko kilka z nich należy do jadalnych. Najbardziej je cenią Włosi i Francuzi. Najszlachetniejszy gatunek to trufla biała, nazywana we Włoszech trufla z Alby – tartuffi di Alba lub tartuffi di Acqualagna.
Występuje w górach Piemontu w okolicach Alby, Monferrato, Langhe i Roero, w centralnych Włoszech oraz w Apeninach. Można ją znaleźć również w południowej Francji.

Natomiast czarne trufle, czyli tuber menalnosporum, które byłyby dobre gatunkowo, pochodzą z Włoch, z Norcii i Spoleto. We Francji zaś można je znaleźć w okolicy Perigord – truffle du Périgord). Te trufle są również w Hiszpanii i innych krajach w Europie.

Czas dojrzewania trufli trwa aż kilka miesięcy. Te grzyby dojrzewają pod ziemią, np. kilka cm pod jej powierzchnią nawet do ok. 30 cm. Trufla ma w sobie spore ilości wody i soli mineralnych. Zawiera również dość dużo tłuszczy nienasyconych, białek i kwas linolowy.
mks

hastagi na stronie:

#grzyby 2011 #trufle cena 2011 #ceny grzybów 2011 #trufle grzyby #trufle cena #cena trufli 2011 #skup grzybów ceny 2011 #na grzyby 2011 #mapa grzybów 2011 #truffle cena

Authors

Related posts

Top
%d bloggers like this: